Nieuwsbrief 3, 8 april 2013

Beste aspergeliefhebber,

Pasen
We hebben een koude Pasen achter de rug. Velen van u hebben er zich niets van aangetrokken en hebben met de asperges de lente in huis gehaald.

paashaas

De chocolade paashaas heeft ook weer een nieuw thuis gevonden, ben benieuwd hoe lang deze heel gebleven is. De fam. van Gogh uit Vught zat er met hun 2130 gram het dichtste bij. Alsnog van harte gefeliciteerd!

 

media

Media
Ook de media is in de ban van het weer. Overal zien zij de aspergebedden klaarliggen en vragen zich af wanneer de eerste asperges van de koude grond gaan komen. 2e Paasdag kregen wij dan ook bezoek van een reporter van BNR. Erik legt hem haarfijn uit wat ons dit jaar te wachten staat.

De asperge gaat groeien bij een bodemtemperatuur van 12 ºC. Zolang er nog nachtvorst blijft, valt het niet mee om aan deze temperatuur te komen. De voorspellingen zijn dat de nachtvorst verdwijnt en de temperaturen stijgen. We voelen al wel dat, als de zon schijnt, deze erg krachtig is. Voor de asperges houdt dit in dat de totale kilogrammen niet in 12 weken, maar in 8 weken gaan komen (mei en juni). Nu krijgen we al veel de vraag of wij langer door gaan met steken om het seizoen te verlengen. Dit kan echter niet, de plant moet vanaf juli de kans krijgen om te hergroeien en energie op te doen  voor het volgende jaar. Daar heeft de plant zonuren voor nodig. Als wij deze tijd gaan verkorten, zal dit ten kosten gaan van de kwaliteit van volgend jaar. Voor u als consument betekent dit dat, als de temperatuur gaat stijgen, de asperges massaal uit de grond zullen springen. Vele kilo’s op een hoop betekent lage prijzen. Dus smullen maar.

Tot ziens in onze winkel

Erik & Lean
En het aspergeteam