Aspergesoep

Benodigdheden (voor 4 personen):
300 gr. gekookte asperges
stukjes asperges of restje asperges
7½ dl. kookvocht
30 gr. boter
30 gr. bloem
2 eierdooiers
¼ l. room
zout en peper
2 el gehakte peterselie

 

Bereidingswijze:
Bewaar de mooie stukjes asperges of wat kopjes en wrijf de rest door een zeef. Smelt de boter, voeg bloem toe en laat dit mengseltje al roerende 1 minuut zachtjes fruiten. Voeg al roerend het kookvocht toe tot de soep is gebonden. Doe de aspergepuree erbij en laat de soep 5 minuten koken. Klop de dooiers los met de room en giet er wat soep bij. Doe dit mengseltje al roerende in de soep en breng het tot net tegen de kook aan. De stukjes asperges erbij en op smaak brengen met zout en peper. Strooi op het laatst de gehakte peterselie erover.

Tip:
Laat blokjes ham, kleine (kalfs)gehaktballetjes, wat kalfs- of ossetong in de soep heet en/of gaar worden. Of vervang 1 dl. kookvocht door 1 dl. witte wijn.