Historie en achtergrond

Historie familiebedrijf Verhoeven

In 1939 start opa Driek Verhoeven op 1.000 m2 met de teelt van asperges.

In 1970 begint vader Jan Verhoeven met de professionele teelt. Het familiebedrijf bezit dan 10.000 m2 asperges.

Erik Verhoeven neemt het familiebedrijf in 1986 over en breidt het bedrijf uit tot de huidige 90.000 m2.

Historie van de Asparagus Officinales

In 2800 vC in pyramide van farao Sakkara in Egypte en in 500 vC in landen langs de Middellandse Zee wordt de asperge meestal gebruikt als geneeskrachtig kruid.

Van 200 vC tot begin jaartelling brengen de Romeinen de asperge op grotere schaal in hun cultuur. Daarna verdwijnt de asperge grotendeels totdat de asperge vanaf 1500 verspreid wordt vanuit Spanje. Via Frankrijk vindt verspreiding plaats naar Noord Europa. Sinds 100 jaar is in Nederland intensieve aspergeteelt.

De asperge
De asperge is een meerjarige plant van 10 jaar en is familie van de lelie-achtigen. Zij kent vijf rassen, waarvan het ras “HORLIM” als beste uit alle smaaktesten komt. Bij Aspergekwekerij Verhoeven Cromvoirt wordt dit ras geteeld op natuurlijke wijze, op volle grond, zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Gezondheid: waar, of…
In de oudheid werd asperge reeds omschreven als geneeskrachtig kruid:
“Door de stof asparagine gunstig voor de lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartritmestoornissen, leverkwalen. Bloedzuiverend en vochtafdrijvend.”
Ook nu wordt “Door de extreme basevormende eigenschappen, asperge als zeer bevorderlijk gezien voor goede gezondheid.”